Îmi place să îmi accesez frecvent partea analitică. În luna noiembrie 2013 am lansat „Cinefil Masculin”, un blog în care analizam filmele văzute. Esența primului articol era: Nota acordată după ce ieși din cinematograf cel mai probabil nu bate cu nota pe care o dai după o săptămână.
Acest lucru este datorită modului trecător a emoțiilor pe care filmul te îndeamnă să le simți printr-un cumul de factori: acțiune, mesaje, așteptări, sonor, renume. Alți factori depind de compania în care te afli, gradul de oboseală și nivelul tău de energie. Un lucru important este cadrul în care te afli.
Un film de acțiune văzut la cinematograf e altfel decât acasă, văzut la căști. E ca diferența dintre maneta consolei de Playstation care vibrează atunci când tragi cu arma versus tastatura, atât de basic!
Ce face un film sa fie cu adevarat inspirațional?
La fel ca un discurs inspirațional, face apel la sentimente și idei profunde. E un film care are un loc și un timp special în mintea și inima ta, la care revii cu drag. Aici ne putem bucura de eroi cu care rezonăm, atât din punct de vedere pozitiv, cât și negativ. Aceștia sunt deja, sau devin modele de urmat până la finalul producției.
Haidem să luăm câteva la purecat...
GLADIATOR (Russel Crowe)
- filmul la care și bărbații au plâns.
- îl vedem pe protagonist în arhetipurile de războinic (gladiator), rege (lider al oștirilor sale, protector al căminului său).
- soundtrack extraordinar (Hans Zimmer).
- o antiteză reușită dintre omul cu valori - Maximus si cel fără- Commodus.
- inteligența (arh. Magicianului), flexibilitatea (arh. Iubitului) și strategia (arh. Regelui) cu care un fost general abordează mediul ostil în care a ajuns.
O scenă cu care am rămas: Mâna lui care este mângâiată de spicele albe de grâu copt, urmată de pacea și bucuria revederii familiei sale zâmbitoare.
Citate: „We are mere shadow and dust” / Suntem doar umbră și praf.
”What we do in life echoes in eternity” / „Ceea ce facem în viață are ecou în eternitate.”
THE LAST SAMURAI (Tom Cruise)
Idei:
- îl vedem pe personajul principal în umbra barbatului care ar putea fi. Este necentrat, cu atentia la exterior, abuzând de distracții și având zero direcție. Un șoc și o datorie morală îl direcționează înspre interiorul propriei ființe, într-o cultura axată pe valori personale și onoare.
- dpdv istoric- un paralelism interesant dintre două culturi: Tehnologie (S.U.A) vs. valori morale (Japonia).
- soundtrack: Hans Zimmer.
Citat și scenă cu care am rămas: Când eroul urmează un antrenament cu săbii tradiționale din lemn, este înfrânt ușor de adversar. Atunci unul dintre samurai îl abordează și ii spune „Too many mind.” - Prea multă minte. Eroul atunci își dă seama că a nu avea minte înseamnă dans liber, fără trecut sau viitor, doar prezent.
SHAWSHANK REDEMPTION (Morgan Freeman)
- Valoarea prieteniei dintre doi indivizi foarte diferiți (Andy Dufresne și Red).
- Contribuția vocii calme, calde și inconfundabile a lui Morgan Freeman.
- Inocența cu care abordează Andy provocările, trăind într-o realitate proprie, paralelă.
- Perseverența cu care Andy își urmează visul: Deschiderea unei biblioteci pentru deținuți. Este o abilitate de leadership, deoarece liderii doresc să se cultive pe ei și pe cei din jurul lor.
Citat: „Fear can hold you prisoner. Hope can set you free.”/
Frica te poate ține prizonier. Speranța te poate elibera.
LA VITA E BELLA (cu Roberto Benigni)
Acțiunea filmului are loc în Italia/Polonia în perioada Holocaustului.
Câteva idei:
- o temă similară cu precedentul întâlnim și în cadrul acestui film jucăuș și inocent întâmpinarea provocărilor cu umor.
- sinceritatea și stângăcia eroului, asociată cu comicul de situație fac filmul o adevărată plăcere.
Citat: „Buongiorno, Principessa!” - modul repetat de salut și alint cu care își abordează viitoarea soție. În Italia secolului XXI și chiar și prin Europa se practică grafitti-uri sau postere care conțin aceste cuvinte. Probabil, motivul este de a aduce un zâmbet celor care au văzut filmul.
Scene memorabile: În a doua jumătate a peliculei, eroul este deportat împreună cu copilul său la Auschwitz. Este chemat să traducă ceea ce spune comandantul.
O face într-un mod atât de amuzant, traducând parcă din alt film, tocmai pentru a ii dai impresia fiului său că totul este o joacă și că ei sunt într-o misiune secretă.
12 ANGRY MEN (1957)
Ce s-ar putea întâmpla?
- Film bazat doar pe dialog și este un motiv excelent pentru a analiza comportamentul celor din jur și de a ne da seama a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat in procesul respectiv. E un dans între presupuneri, decizii pripite și observații atente. Nu doresc sa dau spoilere.
- S-a creeat si o piesă de teatru după scenariul filmului. Aceasta s-a bucurat de un succes răsunător.
- Recomand pentru introvertiți și pentru sapiosexuali.
Citat: I”ve lived among them all my life. You can”t belive a word they say. You know that. I mean, they are born liars”
”Am trăit alături de ei toată viața mea. Nu ai cum să crezi nimic din ce spun. Știți și voi. Mă refer că ei se nasc mincinoși”
FIGHT CLUB (Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham Carter)
Ce s-ar întâmpla dacă într-o zi ai pierde totul?
“It's only after we've lost everything that we're free to do anything.” /
Doar după ce am pierdut totul putem face orice dorim”.
- Paralelism interesant dintre Naratorul și Tyler Durden. Antiteza in formă pură. Unul dintre ei pro sistem, iar celălalt total împotriva lui.
- Aspecte dureroase despre consumerism și capitalism: ”advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don't need” / reclamele ne fac să alergăm după mașini și după haine, trudind la slujbe pe care le urâm pentru a cumpăra rahaturi de care nu avem nevoie.”
- Punerea la îndoială a existenței proprii.
Scene memorabile: Tyler îl amenință pe un functionar pe nume Raymond, punându-i pistolul la tâmplă. I se oferă în ultimul moment o șansă să devină veterinar, pe care o acceptă, tremurând. După ce acesta fuge speriat, Tyler spune că „Mâine va fi cea mai frumoasă zi din viața lui Raymond.”
Un citat: “The things you used to own, now they own you.” / Lucrurile pe care odată le dețineai, acum ele te dețin pe tine.”
Recomand să citești și cartea, care merită din plin, mai ales pentru finalul ușor diferit.
***
Alte filme care mi-au plăcut și care merită menționate:
- Interstellar- The Bucket List
- A Beautiful Mind
- Kingdom of Heaven
- Equilibrium
- Snowpiercer
- LOTR
- The Pursuit of Happiness
- V for Vendetta
- The Dark Knight Rises
- Scent of a Woman
- Forrest Gump
- America (2009)
- The Maltese Falcon
- The Iron Giant
În fond, dacă privești printr-o perspectivă profundă, descoperi un film profund.
Recomand lista de pe IMDB: Top 100 films, cu mențiunea că majoritatea filmelor cu nota peste 8 merită. În plus, merită să compari și cu site-ul Rottentomatoes, deoarece acolo apare atât și nota publicului, cât și a criticilor.
Îți doresc experiențe cineastice cât mai profunde!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu