vineri, 19 februarie 2021

Scurt istoric despre apartenența la grupuri

Timp de 6 ani am practicat o forma de arte martiale, care mi-a armonizat legatura dintre minte si corp, si m-a facut mai ferm, mai disciplinat si mai increzator in fortele proprii.



De 7 ani fac parte din comunitatea Toastmasters Romania si Republica Moldova. M-a ajutat sa cresc, sa ma fac auzit si sa imi organizez mesajul cu scop. De asemenea, mi-am slefuit abilitatile de lider prin mai multa si mai variata responsabilitate decat la serviciul pe care il desfasor.

Alternativ, în ultimii trei ani am participat la cateva cercuri de masculinitate fata in fata si online, depasind provocari emotionale si hranindu-ma cu energia grupului, cea pur masculina.

2020 mi-a adus oportunitatea de a facilita Integration Game online, fiind printre primii care a visat acest lucru. Sunt recunoscator Integration Game pentru ca pot creste mai departe, din ce in ce mai armonios si mai cunoscator de sine.


Cucerind limitele fizice

De departe cea mai utilă idee trăsnită pe care am avut-o înainte de BAC a fost să mă antrenez pe un deal la proba de viteză. Mă mir că tata a fost de acord. 

Dimineața, cu 3 săptămâni înainte de examen, mă trezeam la ora 6:30, luam 2 pahare de apă la bord și băteam drumul către Piața mare, prin alergare ușoară alternativ cu plimbare. 

Când treceam pe lângă sala de net, patronul cu vestă de TIR-ist îmi făcea cu mâna. Într-o dimineață însorită își face curaj și mă-ntreabă: „Tu la ce facultate dai?”

„La medicină”, răspund gâfâind.

„Aoleu, ce greu e! Fenomenal, dom'le. Acum se dă și proba sportivă?!”

Am plecat chicotind.


O sunasem pe mama să meargă la primărie și să întrebe acolo care e distanța dintre doi stâlpi de curent. Până și ea  a făcut mișcare, preț de 2km. Obțin răspuns că între aceia sunt 25m.

Ținta mea era să alerg pe deal în sus cât de repede pot între trei stâlpi.

Înclinația rampei era de 20 spre 30 de grade, dar suficientă pentru tonifierea mea. Știam că rezistență nu aveam, datorită provocărilor din copilărie cu inima. Mi-a rămas viteza, deși eram mai mare fan al flexibilității, preciziei și a vitezei, de exemplu săritul de pe o piatră pe alta sau parcurgerea cât mai rapidă a digurilor de la Marea Neagră.



În ziua cu pricina, era să-mi rup lanțul de la gât stând în cap, roata țiganului am făcut-o cum am putut, dar flotarile, statul în mâini, handbalul și săritura în lungime au mers grozav. Ultima era proba de viteză. Ținta era 6.7 secunde per 50m.

Cipri stătea în poziția lui favorită: Cu brațele încrucișate. Lângă el, alți zeci de adolescenți gălăgioși.

„Baftă, gras. Fă-mă mândru!”

Andrei, starul nostru de fotbal din clasă îmi ură: „Doar să fii atent, Hori. Va fi bine.”

Am tras la sorți, deoarece ne punea câte doi, pentru a trage mai bine de noi. Am picat cu un tip blond și slab, cu o figură mârșavă, iar brațele și picioarele lui erau numai fibră. Sigur lucrase în construcții sau la câmp.

Eu eram de două ori cât el. Aveam emoții când l-am văzut, mai ales că în fața mea era o ditamai balta, de la ploaia de azi-noapte. Eram fix în fața băncii unde cu două luni înainte ne-a umilit doamna Perjan, dar asta nu mai conta. Inima îmi bătea cu mai multă putere de data asta. Aveam adidașii norocoși de la neamțu, cu care fugisem de la engleză. Erau ușori și fuseseră cu mine la fiecare alergare.


Când fluierul răsună scurt, startul meu a fost lent, dar l-am ajuns rapid pe hojmalăul aflat în stânga mea. În prima jumătate a distanței, eram ambii cot la cot. Decid să nu-l mai urmăresc și să îi dau TOT CE POT! Prietenii mei contau pe mine!
M-am conectat cu obiectivul meu și I-am dat fum, iar mulțimea strânsă lângă bancă a rămas perplexă: „OOOOO!”.  

Rezultat: 6.3 vs 6.7 secunde.


„După privire și după atitudine eram convins că îi dai clasă.”, spuse Andrei.

„Biine, graas! Știam că poți”, bate Cipri palma cu mine.

miercuri, 17 februarie 2021

Despre Încredere în sine și valorizarea propriei persoane

Valorizare: Cum mă pun în valoare?


1. Recunoașterea nevoilor proprii și comunicarea lor pe cat de bine pot. Idei corelate: “Eu sunt aici. Eu merit. Eu contez.” Câteva mențiuni:

Am observat că dacă stau și aștept momentul potrivit pentru a comunica, cu atât

e mai mare presiunea pe mine. Dacă aștepți peste acel moment, riscul de a deveni

tăios este tot mai mare.

2. Petrecerea timpului cu oamenii sau în locurile în care pot aduce valoare în mod natural.

3. Hainele atent alese, confortabile, asumate și îngrijite conform stilului meu.

Exersarea flexibilității în funcție de mediu.


Încredere: Cum aleg să am mai multă încredere în mine? 

Legată de a putea și de a alege, dar și de obiective clare și dorința de a plăti prețul pentru ele. Când știu unde vreau să ajung, mă îndrept spre el cu încredere. Puterea de a alege se află mereu la mine.
Mantre ajutătoare:  „Îmi iau puterea înapoi” „Sunt conectat la mine și la nevoile mele.” „Sunt prieten cu mine și mă accept.” Nu pot avansa dacă fac un pas înainte, iar celălalt rămâne ancorat înapoi.
Mă ajută inspiratul adânc, de ex Metoda Wim Hof,  concentrarea în Hara (2 cm sub ombilic). sau trei-cinci contracții susținute ale muschiului PC.

luni, 15 februarie 2021

Roles, correctness, and kinky behaviour

I`ve heard a good one: "We`re all politically correct till we hop in bed".

Then again, there are many repressed sides of our personalities. What hit me was that inside ourselves there are polar opposite twins that fight each other for dominance, one loving one thing and the other hating it. It was freedom to see myself as multiple instances of love-hate, and NOT as just one boring person.

Also, it was enlightening to see the various roles that I take in my life: brother, writer, driver, dreamer, cleaner, sleeper, observer, human being, chef. Each has one dominant trait that conflict with the other roles traits. For example, if the writer needs to write, and the human is hungry, the angry chef takes over.

For those of you that would like to explore this hidden side of kinky behavior: bdsmtest.org is a nice start. For the results: What has over 70% of the power of a side is important for you, or the first 5-6 traits is the go-to. I was amazed at that time that my partner had such different tastes that she wasn`t even aware of.

vineri, 12 februarie 2021

Filmele copilăriei - plusuri și minusuri

Povestea acestui post este după o conversație recentă alături de un prieten despre Disney si cancel culture, o mișcare care înseamnă următoarele:

 Cancel culture refers to the popular practice of withdrawing support for (canceling) public figures and companies after they have done or said something considered objectionable or offensive. Cancel culture is generally discussed as being performed on social media in the form of group shaming. (cf. https://www.dictionary.com/e/pop-culture/cancel-culture/)

În ultimii ani am studiat relațiile umane, ajungând de la comportamente la emoții și nevoi.

A existat destulă rumoare pe baza filmelor făcute de Disney, cu privire la portretizarea falsă a societății. Copiilor li se creează așteptări false, de exemplu unele fetițele tind să își caute prințul în mod inconștient, automat. E acea întrebare repetitivă care apare zeci de ani mai târziu când un potențial iubit se apropie de ele: „Oare acesta este prințul pe care îl aștept?” (nevoia de siguranță și de claritate).

 Consider că și băieții tind să gândească similar: „Ce aș putea face astfel încât să mă observe și să o impresionez astfel încât ea să accepte automat invitația la cafea sau la a deveni prietena/soția mea?”(nevoia de a fi suficient, acceptat, văzut, important).
Pe ambele sexe există o presiune mare, d.p.d.v. social. Nu cred că atracția e atât de dificilă, pe etape. De regulă ți se întâmplă și în general merge natural, dacă nu alegi să înoți împotriva curentului.

 Referior la filmele Disney, se spune că personajele rele sunt portretizate ca urâte, asimetrice și diforme pentru a nu fi luate drept modele de copii. Mi se pare de la un punct al evoluției mele prea simplă și caricaturală portretizarea eroului care are doar calități și antagonistului doar cu defecte.

Înțeleg tema complexului de inferioritate (un picior mai scurt, cocoașă) ca fiind o sursă a separării și frustrării condiției umane, dar nu cred că e o regulă. Acestea nu sunt neapărat motive de invidie, izoare sau răutate. Am întâlnit în praxisul meu medical câteva persoane cu deformări considerabile, dar cu o seninătate în privire și o acceptare dpdv al comportamentului de stătea mâța-n coadă!

Revenind la filmele copilăriei, care tind să portretizeze stereotipuri umane, cu o intenție de reeducare. De aici reiese că o persoană rea e clar urâtă, și ce e urât e și rău. Cea mai șocantă scenă la care am asistat târziu în viață a fost la serviciu. O colegă de muncă, care era slabă, aranjată, simetrică și în general etichetată drept frumoasă era cea mai rea dintre scorpii d.p.d.v. al comportamentului și limbajului.

În mintea mea dădea cu virgulă. Aveam așa de mari așteptări că ce e frumos e și bun, încât nu dădeam voie în percepția mea despre realitate să fie așa. Crunte zile au fost, și de aici a reieșit dezamăgirea, frustrarea și furia pentru acel adevăr servit în repetate rânduri în programarea copilăriei mele.  

Nu sunt neapărat de acord cu această mișcare, neconsiderând multe dintre teme ofensatoare.
Rămâne de văzut ce mai dorește societatea să accepte și ce nu din aceste nume care odinioară dominau sfera animată. Până la urmă, nu e important dacă e rău sau e bine, mai important e ceea ce avem nevoie.  

duminică, 7 februarie 2021

Experiment muzical multicultural

În această seară a fost despre muzică. Inspirația a pornit de la o conversație cu o prietenă și muză dintr-o țară foarte similară, dar cu influențe diferite. Am acceptat să ascult și să îmi spun opinia despre piesa următoare. Nota bene, nu ascult de regulă acest soi de compoziții.


 



Fiind multitasker, ador să îmi pun mâinile la treabă în timp ce ascult ceva la boxa bluetooth. La prima audiție strângeam hainele de pe uscător și le împăturam.

Piesa mi s-a părut relativ trista si repetitivă per total. Îmi imaginam, auzind-o, că așa m-aș simți a doua zi după o beție cruntă, într-o localitate din Rusia. Ciclicitatea rapidă e modul cum se învârtea casa, iar vocea flexibilă tipei erau două păreri ale conștiinței mele: îndurerată, plângând susținut, și cealaltă care chiuie pe final, că nu are altceva mai bun de făcut, mai ales până îmi revin din mahmureală. 


La cea de-a doua audiție, deja luam notițe, cu vizionarea videoclipului. 

Mult build up, chiar prima jumatate de piesă!
Nu m-am prins daca muzicuta, care era de fapt acordeonul era acolo cu intentia sa sustina piesa, sau ciclicitatea ei, care ar putea sa sugereze anul cu anotimpurile sale. Poate a fost intentionată. 
Acel lung build up poate sugera durata prelungită a iernii dinaintea primaverii.

Oricum e curioasa prezenta in prima parte a acestui instument si nu a chitarei bass sau a tobelor- percutiei, precum intalnim in alte piese vestice. Violoncelul intervine câte puțin, pentru un efect grozav, care te face să îți dorești să îl auzi mai mult.

Cadrele mi-au dat senzatia de suprarealist. In loc de dans, pietonii erau mai degraba stangaci, cu miscari bruste, parca abia reuseau sa isi amineasca bucuria de după amorțeala iernii.

Am apreciat vocea tipei, clar cu talent și sustain a unei note, amintindu-mi de doinele patriei românești. Chiuiala de la final îmi amintea de cântecele tradiționale maramureșene.

Referiror la piesa și videoclip,  este de un dinamism debordant, sugerat prin contrastul dintre cadre, fie cu prea mult negru, fie arse de prea mult alb.
 De asemenea, cadrele se schimbau relativ rapid unele fata de altele, cu un minim de 4 secunde, respectiv 8 secunde per cadru.

Per total, un experiment interesant.

Mersi, V.B.

sâmbătă, 6 februarie 2021

Prima aniversare fără Cipri

În luna iulie 2017 am avut întâlnirea de 10 ani de la terminarea liceului „Iancu de Hunedoara”, filiera Matematică-Informatică- Engleză Intensiv, din orașul cu același nume.
Prima surpriză a fost că doamna mea doctor cu care lucram a fost de acord să mă învoiască în acea zi de vineri. Era destul de înțelegătoare, dar eu nu concepeam zi liberă fără concediu, și eram în umbra vinovăției.

Priveam cu emoție acest eveniment, deoarece îmi era dor de acest mediu ciudat care a fost un veriabil cimitir al tinereții mele, unde pauzele erau cele care contau. Mă aflam pe aceași drum bătătorit și pe măsură ce mă apropiam, nostalgia bătea la ușă. Mi-au apărut nelipsitele cărți de joc!

 Îmi aminteam cu drag despre pauze că într-o zi ne-a făcut observație diriginta. Motivul era de ce stăm în clasă și jucăm cărți, când puteam să ieșim afară, ca tot omul?
Prin urmare, Cipri, Raul, Nicodim și cu mine ne-am conformat. Am ieșit pe hol și am continuat să jucăm stând în picioare, dacă așa recomanda autoritatea.

Mă rodea curiozitatea referitor la cum arată colegii și profesorii noștri, și dacă vor veni cu toții.
Din păcate, i-am dus dorul lui Coco, dar în general cam trei sferturi din colegi au participat.

***


Era mare rumoare în sala mare de la parter. Avea loc o explozie cromatică: buchete de flori pe mese, machiaje vii și râsete colorate! Aceasta contrasta cu veștmintele negre ale colegului preot, care fugise rapid de la o ceremonie și era mereu cu ochii pe ceas.

Eu m-am așezat strategic între colegii de clasă în penultimul rând de lângă geam, pentru a ieși cât mai ușor când ne chema în față. Am primit multe complimente, mai ales de la fete:
„Ioooi, Hori, nu te-ai schimbat deloc! Tot tânăr ai rămas.”

Am ales să întorc cuțitul în rană, zâmbind ștrengar: „Dacă nu am copii.”

Șase profesori, diriginți ai celor șase clase, împreună cu directorul pășiră înspre catedră.
A fost un șoc pentru mine, văzându-i cărunți și obosiți. 

Ne ridicăm în picioare cu toții.

Domnul director era la fel de plinuț și de înalt. Avea aceeași chelie și ochelari rotunzi, dar o barbă și ma  mare, de Moș Crăciun semigrizonant. Cu veselie ne urează: ”Bun Venit, nu așa tinere speranțe, dar tot speranțe. Ne-am adunat aici pentru a celebra și depăna amintiri. Diriginții vor striga catalogul și când vă auziți numele vă rugăm să ne spuneți pe scurt ce realizări aveți în acești zece ani. Noi nu ne lăudăm, am cam rămas la fel, doar că acum unii dintre noi primesc pensie. Voi aveți ocazia să vă lăudați. Vă invit să folosiți minutele acelea cu măsură.”

După ropotele de aplauze, domnul profesor de matematică, cu a lui burtică legendară se adresează dirigintei noastre:

Avem pe cineva?

Ea, privind în gol, stă preț de o secundă și adaugă :

Unul”.

Bine, zicând el plictisit, haide să ținem un moment...”

 Sala întreagă se ridică în picioare, cu capetele aplecate. Preț de un minut doar ticăitul ceasului se auzea.

 „Vă mulțumim”, continuă el detașat. Urmă instant strigarea catalogului.

Nu puteam să urmăresc. Primii trei colegi nu mi-i amintesc, deoarece muream de dezamăgire.
„Doar atât?! Nici măcar numele celui pe care îl comemorăm? Nu contează Cipri pentru ceilalți? Era doar oricare altul pe lista colegilor pierduți?! Era foarte cunoscut, ieșind deseori în evidență. Nu aveai cum să îl uiți. Sau?”

 După ce ne-am prezentat succesele cu toții, mai rămăseseră șase ore până la cheful cu profesorii.
M-am bucurat că am putut vorbi cu proful de matematică, dar nu aveam chef să mă laud.
Nu de data asta, așa că am schimbat rapid subiectul către Cipri, zicând că mi-ar fi plăcut să fi fost și el aici. Dânsul n
u a părut interesat. Asta e.

 Doamna dirigintă ne-a poftit să rămânem la o oră de povești amicale. Așteptam să ne dea acele opere înapoi. Noi scrisesem în ultima oră din liceu niște scrisori, cu întrebări și posibile răspunsuri pe care să le deschidem la această întâlnire. Din păcate, nu le găsise...
După ce ne-am simțit bine și conectați, colegii începeau să facă poze și să își strângă lucrurile.
Cum stăteam noi așezați într-un cerc în fața ușii deschise am venit cu sugestia:

„Haideți să mergem cu toții la Cipri!”

O pauză dureroasă se așternu timp de două secunde, apoi Raul, cărțașul nostru exclamă:

„Ce idee bună, Horațiu! Drăguț din partea ta că ți-ai amintit. Sigur ar fi apreciat Cipri că ne strângem.”

Mie îmi dădeau lacrimile! Colegii deja discutau intens.

 Notă informativă: Pentru a supune la vot o propunere în cadrul ședinței oficiale care urmează regulile procedurilor parlamentare în acțiune era nevoie de un singur lucru: „un membru ca să secundeze propunerea.” Mulțumesc din tot sufletul, Raul!

***


În nici cinci minute toată clasa era organizată pe mașini și eram pe drum către cimitir. Ajunși acolo, conduc colegii pe drumul parcurs anual. Părintele Nicodim a venit și el printre ultimii, cu o candelă găsită prin mașină, și a început să oficieze o slujbă ad-hoc. Încet, colegii au început să se retragă, dar eu am rămas. Aveam nevoie de un moment intim, de conversație cu recunoștință și iubire.

 M-am îndreptat lent către poarta cimitirului, în fața căreia din pleiada de mașini venite, mai era doar una singură parcată.

„Raul, unde sunt colegii?”

„Au mers să ocupe o masă la restaurantul cel nou de lângă castel. Haide și tu cu noi.”

Văzându-mă abătut și cu ochii umezi, mă întreabă dacă sunt bine.

„Da, sunt și mă bucur că ați venit cu mine!”

„Bineînțeles, doar suntem o echipă. În plus, noi cu Cipri suntem frați „de cruce”.

Mă amuz fiindcă jocul de cărți fix Cruce/66/una-două se numea.

El continuă, gânditor: „Îmi pare rău că nu ai reușit să ții o prezentare despre viața lui Ciprian în fața colegilor. Parcă așa mi-ai spus la înmormântarea lui”.

„Nu a mai fost nevoie. Ce s-a întâmplat a fost peste așteptări. Prezentarea era în fond despre mine, că eu o țineam, dar ce am reușit amândoi astăzi, a fost clar despre Cipri!”

Zâmbind armonios, el dă aprobator din cap.

 „Auzi, Raul, știi ce am scris în acea scrisoare către viitor?”

„Nu pot să cred că îți mai amintești!” 

„Da cum să nu! Am scris că îmi doresc să duc această prietenie cu Cipri toată viața mea.”

marți, 2 februarie 2021

Filme inspiraționale

 
Îmi place să îmi accesez frecvent partea analitică. În luna noiembrie 2013 am lansat „Cinefil Masculin”, un blog în care analizam filmele văzute. Esența primului articol era: Nota acordată după ce ieși din cinematograf cel mai probabil nu bate cu nota pe care o dai după o săptămână.

 Acest lucru este datorită modului trecător a emoțiilor pe care filmul te îndeamnă să le simți printr-un cumul de factori: acțiune, mesaje, așteptări, sonor, renume. Alți factori depind de compania în care te afli, gradul de oboseală și nivelul tău de energie. Un lucru important este cadrul în care te afli.
Un film de acțiune văzut la cinematograf e altfel decât acasă, văzut la căști. E ca diferența dintre maneta consolei de Playstation care vibrează atunci când tragi cu arma versus tastatura, atât de basic!

Ce face un film sa fie cu adevarat inspirațional?

La fel ca un discurs inspirațional, face apel la sentimente și idei profunde. E un film care are un loc și un timp special în mintea și inima ta, la care revii cu drag. Aici ne putem bucura de eroi cu care rezonăm, atât din punct de vedere pozitiv, cât și negativ. Aceștia sunt deja, sau devin modele de urmat până la finalul producției. 

Haidem să luăm câteva la purecat...


GLADIATOR  (Russel Crowe)  




- filmul la care și bărbații au plâns.
- îl vedem pe protagonist în arhetipurile de războinic (gladiator), rege (lider al oștirilor sale, protector al căminului său).
- soundtrack extraordinar (Hans Zimmer).
- o antiteză reușită dintre omul cu valori - Maximus si cel fără- Commodus.
- inteligența (arh. Magicianului), flexibilitatea (arh. Iubitului) și strategia (arh. Regelui) cu care un fost general abordează mediul ostil în care a ajuns.

O scenă cu care am rămas: Mâna lui care este mângâiată de spicele albe de grâu copt, urmată de pacea și bucuria revederii familiei sale zâmbitoare.

Citate: „We are mere shadow and dust” / Suntem doar umbră și praf.

”What we do in life echoes in eternity” / „Ceea ce facem în viață are ecou în eternitate.



THE LAST SAMURAI (Tom Cruise)




Acțiunea se petrece în Japonia secolului XIX.

Idei:

- îl vedem pe personajul principal în umbra barbatului care ar putea fi. Este necentrat, cu atentia la exterior, abuzând de distracții și având zero direcție. Un șoc și o datorie morală îl direcționează înspre  interiorul propriei ființe, într-o cultura axată pe valori personale și onoare.
- dpdv istoric- un paralelism interesant dintre  două culturi: Tehnologie (S.U.A) vs. valori morale (Japonia).
- soundtrack: Hans Zimmer.


Citat și scenă cu care am rămas: Când eroul urmează un antrenament cu săbii tradiționale din lemn, este înfrânt ușor de adversar. Atunci unul dintre samurai îl abordează și ii spune „Too many mind.” - Prea multă minte. Eroul atunci își dă seama că a nu avea minte înseamnă dans liber, fără trecut sau viitor, doar prezent.



 SHAWSHANK REDEMPTION (Morgan Freeman)




Se petrece într-o închisoare de maximă securitate a secolului XX.

Idei:

- Valoarea prieteniei dintre doi indivizi foarte diferiți (Andy Dufresne și Red).
- Contribuția vocii calme, calde și inconfundabile a lui Morgan Freeman.
- Inocența cu care abordează Andy provocările, trăind într-o realitate proprie, paralelă.
- Perseverența cu care Andy își urmează visul: Deschiderea unei biblioteci pentru deținuți. Este o abilitate de leadership, deoarece liderii doresc să se cultive pe ei și pe cei din jurul lor.

Citat: „Fear can hold you prisoner. Hope can set you free.”/
           Frica te poate ține prizonier. Speranța te poate elibera.



LA VITA E BELLA (cu Roberto Benigni)



Acțiunea filmului are loc în Italia/Polonia în perioada Holocaustului.

Câteva idei:
- o temă similară cu precedentul întâlnim și în cadrul acestui film jucăuș și inocent întâmpinarea provocărilor cu umor.
- sinceritatea și stângăcia eroului, asociată cu comicul de situație fac filmul o adevărată plăcere.

Citat: „Buongiorno, Principessa!” - modul repetat de salut și alint cu care își abordează viitoarea soție. În Italia secolului XXI și chiar și prin Europa se practică grafitti-uri sau postere care conțin aceste cuvinte. Probabil, motivul este de a aduce un zâmbet celor care au văzut filmul.

Scene memorabile:  În a doua jumătate a peliculei, eroul este deportat împreună cu copilul său la Auschwitz. Este chemat să traducă ceea ce spune comandantul.
O face într-un mod atât de amuzant, traducând parcă din alt film, tocmai pentru a ii dai impresia fiului său că totul este o joacă și că ei sunt într-o misiune secretă.



12 ANGRY MEN (1957)




Doisprezece jurați deliberează într-o cameră caniculară în cadrul unui proces dificil.
Ce s-ar putea întâmpla?

- Film bazat doar pe dialog și este un motiv excelent pentru a analiza comportamentul celor din jur și de a ne da seama a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat in procesul respectiv. E un dans între presupuneri, decizii pripite și observații atente. Nu doresc sa dau spoilere.
- S-a creeat si o piesă de teatru după scenariul filmului. Aceasta s-a bucurat de un succes răsunător.
- Recomand pentru introvertiți și pentru sapiosexuali.

Citat: I”ve lived among them all my life. You can”t belive a word they say. You know that. I mean, they are born liars”
”Am trăit alături de ei toată viața mea. Nu ai cum să crezi nimic din ce spun. Știți și voi. Mă refer că ei se nasc mincinoși”



FIGHT CLUB  (Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham Carter)



Ce s-ar întâmpla dacă într-o zi ai pierde totul?

“It's only after we've lost everything that we're free to do anything.” /
 Doar după ce am pierdut totul putem face orice dorim”.

- Paralelism interesant dintre Naratorul și Tyler Durden. Antiteza in formă pură. Unul dintre ei pro sistem, iar celălalt total împotriva lui.
- Aspecte dureroase despre consumerism și capitalism: advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don't need” / reclamele ne fac să alergăm după mașini și după haine, trudind la slujbe pe care le urâm pentru a cumpăra rahaturi de care nu avem nevoie.”
-
Punerea la îndoială a existenței proprii.

Scene memorabile:  Tyler îl amenință pe un functionar pe nume Raymond, punându-i pistolul la tâmplă. I se oferă în ultimul moment o șansă să devină veterinar, pe care o acceptă, tremurând. După ce acesta fuge speriat, Tyler spune că „Mâine va fi cea mai frumoasă zi din viața lui Raymond.”

Un citat:  “The things you used to own, now they own you.” / Lucrurile pe care odată le dețineai, acum ele te dețin pe tine.”

Recomand să citești și cartea, care merită din plin, mai ales pentru finalul ușor diferit.

***


Alte filme care mi-au plăcut și care merită menționate:

- Interstellar
- The Bucket List
- Silence of the Lambs


- A Beautiful Mind
- Kingdom of Heaven
- Equilibrium


- Snowpiercer
- LOTR
- The Pursuit of Happiness


- V for Vendetta
- The Dark Knight Rises

 - Scent of a Woman
- Forrest Gump


- America (2009)
- The Maltese Falcon
- The Iron Giant

Lista mai poate continua.

În fond, dacă privești printr-o perspectivă profundă, descoperi un film profund.

Recomand lista de pe IMDB: Top 100 films, cu mențiunea că majoritatea filmelor cu nota peste 8 merită. În plus, merită să compari și cu site-ul Rottentomatoes, deoarece acolo apare atât și nota publicului, cât și a criticilor.

Îți doresc experiențe cineastice cât mai profunde!

luni, 1 februarie 2021

Speaker sau trainer?

Într-un weekend din luna ianuarie 2016 am participat la Predeal, unde aveam o misiune specială, de ofițer. Am acceptat să livrez primul meu training la un bootcamp. Până atunci avusesem aprox. opt discursuri oficiale. Diferența dintre vorbitor și trainer este implicarea audienței și concentrarea asupra predării informației de calitate, mai exact „Cu ce rămâne publicul după training?” Am aflat cu amar că nu mai era despre mine totul... Nu am fost singur, ci împreună cu asociatul meu, Dan Humă. Vineri seara, în timp ce colegii noștri au continuat să joace board games sau „Mafia”, noi am rămas în hol, pe niște fotolii de piele și ne-am împărțit materia în două.
A doua zi dimineață, trainingul l-am ținut într-o sală compactă, dintr-o clădire mică din curtea hotelului. Era de fapt o sală de mese. Amândoi, gătiți în cămăși, cu pantaloni groși de iarnă și pantofi lustruiți, am aranjat sala cu scaune și am lipit foile de flipchart pe geamuri. Surpriza a fost când ușa principală era închisă, iar cheia de negăsit. Astfel, a fost nevoie să stau în fața celei din lateral, pentru a primi invitații, avertizându-i să fie precauți, din cauza potecii înghețate. I-am primit fix prin bucătărie, care a fost un plus pentru originalitate.

Prezentarea a avut în jur de douăzeci de persoane, și a decurs natural. În timp ce Dan avea partea lui de leadership, luând întrebările publicului, eu le notam pe un flipchart. Apoi am schimbat. Ca traineri cu conținut destul de nou în Toastmasters, aveam doar câteva din răspunsuri, dar partea bună era că aveam acolo alți foști sergenți și încă o categorie „grozavă”. Chiar dacă tindea să monopolizeze discuția, am intervenit, invocând motivul încadrării în timp.
În acea zi noi nu doar am livrat un training, ci și am fost sergenți, care am condus prin exemplul personal (aranjarea sălii și primirea invitaților).




Mulțumesc TM pentru oportunitățile de dezvoltare de-a dreptul surprinzătoare!