luni, 24 iulie 2017

Calatorie culinara clujeana. varianta 2017


Ii multumesc lui A. Gheorghe pentru stimulare. In articolul unei publicatii transilvanene online scria ca nu avem decat mancaturi traditionale mediocre d.p.d.v. calitativ  in Cluj si ca ne-au plecat bucatarii. E doar parerea lui.
 Amu no. In cateva zile de Electric Castle cat de mult sa apuci a manca si a gusta din spiritul clujean?

Eu zic ca nu au plecat bucatari, doar ca s-au ascuns bine 😜.

Mi-am propus sa scot ceva constructiv din asta.Chiar daca nu ma voi referi strict la mancarurile traditionale. Voi scoate in evidenta cele care au o calitate peste medie.

Prin urmare, daca stai 2-3 saptamani in Cluj apuci sa mananci mancaruri de calitate.
Iata o lista succinta cu locatiile si motivele pentru care le-am ales

Recomand Kaja Tanya (pt diversitatea culinară mai mult maghiara) si radioul online care se aude acolo. E exotic prin acest lucru.
Apreciez ca isi posteaza ZILNIC meniul pe blogul lor. Decorul e spectaculos. O explozie de culori si de motive traditionale. Interiorul e micuț, draguț si intim.
Acolo am mancat supe creme excelente. De dovleac si mai ales de sfecla rosie.

"Hanul Dacilor" din Iulius mi-a facut o impresie buna prin costumatia ospatarilor si prin mancarea gustoasa. Ciorbele chiar sunt traditionale aici!

"Casa Vikingilor" tot pentru ciorbe o recomand. Cea de boabe cu afumatura e favorita mea. Te intreaba ospatarii daca doresti si ceapa, smantana sau paine cu ele. Asa e si normal. Fara ceapa rosie nu are nici un farmec.
Lista continua cu metrul de mici si deserturi (papanasi, lava cake). Pana in ora 16 au platouri gen meniul zilei la 17 lei. Un pret bun pt studentimea din campusul Hasdeu, si nu numai?
Nota bene. Porțile sunt mari si f mari. Vezi ciorba de 1 kil ! PS. E NON-STOP.

Amatorii de papanasi pot gasi linistiti portii mari si bune la " ENIGMA" si la "Bulgakov".


"Muura" e faina pt burgerii ei. Chiar simti ca mananci carne de calitate si cantitate, fata de alte locatii. Si is rezonabili ca pret. (22 lei).designul e cel care merita. Desprins dintr-un ranch american.

La Casa Tiff e o atmosfera de film. Toate denumirile de pe meniu fac trimitere la un film sau actor celebru.
"Meniul zilei " pentu mine include Arnold Schwartzenburger( fara castraveti) si o Irish Cofee de-a dreptul delicioasa .


Pentru cei care sunt dispusi sa dea putin mai mult pe portia de mancare(40lei), dar care are puterea de a te satura ore intregi va sugerez sa mergeti la "Restaurantul Shanghai "de pe Calea Turzii.  Aici mananc ocazional Vita sau pui cu ciuperci urechi de lemn. Merita asteptarea pentru amandoua.


Daca va aflati in Vivo/ Polus musai de incercat "Noodle pack" pentru varietatea mancarurilor chinezesti si pentru abundenta de sosuri pe care le detin.
Prefer vita cu taietei integrali si sos de ghimbir plus picant de rosii.


Marty are pizza buna 9/10. ,rezonabila ca pret.
La fel si "La dolce vita" = 9/10. Sosul e excelent la aceasta pizzerie. E facut pe loc.

La Fabrica de Bere/ Euphoria Biegarten (acelasi patron) imi place combinatia dintre bere nefiltrata 400ml si pizza funghi porcini (ciuperci moi si deosebit de aromate, ornate cu patrunjel din abundenta). Asa de buna a fost incat am mancat doua zile la rand in acelasi loc.

De departe cea mai buna pizza e de la Napoli Centrale. Folosesc ingredientele cele mai de calitate. Fagotto e una dintre curiozitatile mele de acolo. Nici calzone, nici obisnuita, ci intre ele. Avand cascaval cu nemiluita pe el !


Daca sunteti amatori de ciorbe bune la un pret bun, incercati "hotel Agape". E o cantina cu impinge tava.
Apreciez calitatea ciorbei ardelenesti (galben- a la grec "de porc") si cea taraneasca de vita (portocalie cu papricas). Ambele la 6 lei. Accepta si bonuri de masa.

Pentru vegetarieni recomand "Doo it", langa magazinul Central.
Supa lor cu acelasi nume creeaza dependenta. Nici cele creme nu is mai prejos. Vezi cea de mazare. Ti-o bagi in vena! Si burgerul vegetarian e cel mai bun din oraş. Merita incercat ai servit cu 2 dintre cele 4 tipuri de sosuri delicioase.

Iar pt cei care comanda online Le recomand Samsara pentru vegetarieni si mai ales rapiditatea livrarii (50 de minute) , Expres Chef si Grande pentru varietate carnivora si nu numai.


Un clujean cu 10 ani de experienta culinara. E doar parerea lui.
/* text scris integral de pe smartphone. */

Scrie mai jos intr-un comentariu ideile tale daca ai mancat sau mananci in locurile de mai sus.

duminică, 2 iulie 2017

Grădina mindful



Se știe ca mediul ne poate influenta comportamentul. Ai remarcat vreodata ca intr-un mediu te comporti aproape la fel de fiecare dată?

Tara Hategului era taramul copilariei mele, la bunici. Mai ales gradina din spatele curtii, plina cu meri varatici. Delimitata de o linie ferata, mai nou fara fier, din pricina nefolosintei.
Duminica asta, pe un soare arzător de ora 13:00 si cu SPF20 la bord timp de douăzeci de minute m-am aventurat la cules si scuturat.

Merele de vară cele perfecte pot fi testate prin văz. Verzi versus galbene. Nimic mai simplu.

                                             

Mai merge si prin atingere : dacă is tari se opun și rezistă la presiune ușoară cu degetele.
Cele pregatite de culegere la prima apucare se vor lasa fin ai natural la tine in mana de parca ai nimerit momentul de la le recolta.

Cele aproape pregătite pot fi testate prin două procedee.

1. A deveni vântul.(Nu Sorin-Ovidiu!!) Simularea unui vant de intensitate medie prin scuturarea crengii.

2. Procedeul mainii ferme. Prinderea ferma de mar si tragerea lent progresiv a lui. Daca se rupe aproape copt. Peste 1-2 zile poate fi mancat linistit.
Mai este o modalitate subtilă.
Vezi ce te atrage si ce iți place. Gaseste nuanta preferata dintre galben si verde si lasa-te condus de intuitie. Vei vedea ca mâna ta va apuca singură mărul a carui culoare si gust te va face să ti-l amintesti o viata intreaga. Acea sclipire de magie. Ca si primul sărut dintr-o relație.
@DEXHORATIU: "Mericlipă [mé-ri-cli-pă] s.f. = prima clipă în care muşti cu patimă dintr-un măr ".



Cât de mare e un măr mic ?

Mindfully am observat e ca natura nu poate fi obligata sa vina sau sa intre intr-o relatie cu tine.
Daca o obligi coada marului spune tot. De obicei ramane marul fara coada, sugerand ca e incomplet
Vei putea sa il iei .Dar nu te vei putea bucura de el, datorita gustului acru, repulsiv. E oarecum o razbunare a naturii ca o fortezi inainte de vreme. E ca si cum te-ai certa cu cerurile pe motiv ca "de ce nu plouă acum?"

Ai putea sa si vorbesti cu marul si sa ii adresezi in gand :"vrei sa vii cu mine?"
Daca va veni iti sugerez sa ii multumesti. Te vei simti mai bine. Am testat ipoteza de dinainte. Functionează de  minune!

Incursiunea de astazi in gradina bunicilor m-a ajutat  sa gasesc claritatea si profunzimea in acea activitate straveche.
Vara asta gradina are mai putini pomi. Si mai putine mere. Dar in esenta e la fel. Doar eu brusc simt ca nu ma mai recunosc ! In sensul bun...